sobota, 21 marca 2015

Tarta z jabłkami

Ostatnio Tata przywiózł cztery skrzynki jabłek. Teraz nie wiadomo co z nimi robić. Żeby się ich trochę pozbyć upiekłam tartę jabłkową z bezą. Przepis mam od Iwony. Pamiętam jak przyniosła mi tą szarlotkę jak jeszcze razem chodziłyśmy na dodatkowy angielski i to było tak niesamowicie dobre. Tak słodkie i zdewastowane ale to nic. Było pyszne. Tak więc polecam.


Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki
-  pół kostki masła
- 3 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 5-6 jabłek
- 3 białka
- pół szklanki cukru
- szczypta soli


1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
2. W między czasie obieramy i kroimy jabłka na talarki. Na dno garnka wrzucamy kilka kawałków masła i smażymy jabłka aby były na wpół w całości (polska trudny język).
3. Ubijamy pianę z białek z cukrem i solą.
4. Na ciasto wykładamy jabłka, białka i pieczemy 40 minut w 150 stopniach.


♥  słynna szarlotka Iwony 8.03.13 ♥

1 komentarz:

Dziękujemy za wszystkie komentarze.
Wchodzimy w każdy link, który zostawiacie.

Jeśli blog Ci się podoba, zaobserwuj i daj znać :)