Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 3 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 jabłek
- 3 białka
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
2. W między czasie obieramy i kroimy jabłka na talarki. Na dno garnka wrzucamy kilka kawałków masła i smażymy jabłka aby były na wpół w całości (polska trudny język).
3. Ubijamy pianę z białek z cukrem i solą.
4. Na ciasto wykładamy jabłka, białka i pieczemy 40 minut w 150 stopniach.
♥ słynna szarlotka Iwony 8.03.13 ♥ |
Przepysznie wygląda :) dasz kawałek? :)
OdpowiedzUsuń