środa, 30 lipca 2014

Zupa pomidorowo-paprykowa i francuskie ślimaczki z pieczarkami

Witam
Dzisiaj przepis na sezonową zupę z pieczonej papryki i moich własnych pomidorków z ogródka. Do tego mega proste "paszteciki" z ciasta francuskiego z pieczarkami. Smacznego :)

Zupa pomidorowo-paprykowa

Składniki:
- 3 papryki
- 40 dag pomidorów koktajlowych
- główka czosnku
- gałązka estragonu
- oliwa
- pół cukinii
- litr wody
- dwie kostki drobiowe (albo swój rosół)
- papryka słodka
- pieprz

1. Paprykę nakłuć widelcem. Z pomidorów wyrwać ogonki. Paprykę, pomidory, czosnek i estragon położyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Całość lekko polać oliwą i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu paprykę włożyć do torebki foliowej i szczelnie zamknąć do wystygnięcia. Łatwiej się obierze.
2. Pomidory przełożyć do wysokiego naczynia. Z czosnku odkroić "czubek" [?] i wycisnąć za pomocą noża, dodać do pomidorów. Oberwać liście z estragonu i również dodać. Długo miksować żeby skórka z pomidorów była jak najbardziej rozdrobniona.
3. Paprykę obrać, pokroić i dodać do zmiksowanych pomidorów.
4. Kostki rozpuścić w wodzie, dodać pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej łyżką wydrążyć pestki). Zagotować. Dodać pomidory z papryką. Przyprawić. Gotować jeszcze kilka minut. Voilà! :)


Francuskie ślimaczki z pieczarkami

Składniki:
- ciasto francuskie
- 50 dag pieczarek
- mała cebula
- oliwa
- kilka gałązek oregano
- ser żółty

1. Pieczarki pokroić, smażyć na suchej patelni aż woda odparuje. Dodać troszkę oliwy i pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut. Wystudzić.
2. Na ciasto wyłożyć pieczarki i zetrzeć na to trochę sera. Zwinąć. (Ja miałam ciasto XXL, chyba 350 g, rozcięłam go na pół żeby nie wyszły na duże paszteciki). Zwinięte ciasto z nadzieniem włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Lepiej będzie się później kroić.
3. Ciasto kroić na plastry o szerokości około 1 cm (lepiej mniej niż więcej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. (Ogólnie takie ciasto piecze się około 15-20 minut ale mój piekarnik jest dziwny i ja piekłam 30 minut góra-dół i 5 sam dół).




12 komentarzy:

  1. O jeju ^.^ musi być pyszne ! :)
    Kiedyś zrobię te ślimaczki :3

    likeitbeejb.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłyście smaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jejku , ale mam ochotę na coś takiego :)
    Dziękuje za komentarz i zapraszam na nowy post ♥
    fashion-madam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny blog!! :) .
    -------------------------------------------
    Kliknęłabyś w banner sheinside w bocznym pasku,?
    blog : http://julcze-blog.blogspot.com/
    Ja się zrewanżuję tym samym lub obserwacją ! .
    napisz jak kliknęłaś w banner sheinside w ostatnim poście.! ( sprawdzam ).
    --------------------------------------------------------------
    mm wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślimaczki wyglądają naprawdę pysznie, niestety nie przepadam za pieczarkami, za to zupka w sam raz dla mnie. Dziękuje jeszcze za komentarz u mnie na blogu :)
    Pozdrawiam~Mój blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam co za pyszności <33.Te ślimaczki są genialna :).A zupka musi pysznie smakować ,będę musiała wypróbować :D
    ✿http://www.dont-benormal.blogspot.com/✿

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczarki <3 to coś wręcz idealnego dla mnie !
    Napewno spróbuję ;))

    http://nataaliaaa-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja niestety nie przepradam za pieczarkami, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo kurcze, już mam przepis na jutrzejszy obiad!
    obserwuję :)

    klaudiakalina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Mega pysznie to wygląda . Narobiłaś mi chęci haha
    http://teenluxy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wszystkie komentarze.
Wchodzimy w każdy link, który zostawiacie.

Jeśli blog Ci się podoba, zaobserwuj i daj znać :)